Bahan-Bahan:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
200 gm isi ayam [hiris nipis]
200 gm sawi [potong pendek]
250 gm kobis [racikkan]
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis]
3 keping tauhu [gorengkan dan hiriskan nipis]
3 sudu besar minyak
sedikit kicap
garam
air
Bahan Mesin/Tumbuk
200 gm isi ayam [hiris nipis]
200 gm sawi [potong pendek]
250 gm kobis [racikkan]
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis]
3 keping tauhu [gorengkan dan hiriskan nipis]
3 sudu besar minyak
sedikit kicap
garam
air
Bahan Mesin/Tumbuk
10 biji cili api
6 biji cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara
6 biji cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehinggan wangi.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan kobis, carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan sawi.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan kobis, carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan sawi.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.
No comments:
Post a Comment